Zaken die helpen bij teambuilding

Steeds meer organisaties gaan over op plattere bedrijfsstructuren. Het is daarom essentieel om te begrijpen wat een team productief en samenhangend maakt. Een goed team presteert beter en kan bijdragen aan het algehele succes van een bedrijf. Je kunt elkaar onderling motiveren en een gevoel van samenhorigheid en trots ervaren. Hoe je dit kan stimuleren wordt in dit blog besproken.

Bouw vertrouwen op

Het vergroten van vertrouwen in het bedrijf en tussen collega’s draagt enorm bij aan de psychologische veiligheid van medewerkers. Daar kunnen bepaalde activiteiten goed bij helpen. Een groepsdiscussie over teamvoorkeuren en -stijlen kan veel inzicht opleveren. Zo kan je als team ervaren waar elkaars verschillen liggen. Hiermee creëer je empathie en begrip voor elkaar. Tijdens een groepsdiscussie kan je achterhalen wanneer anderen het liefst feedback ontvangen, wat ieders voorkeursmethode van communiceren is en op welke momenten iedereen zich het meest productief voelt. Dit soort zaken kun je ontdekken tijdens een teamuitje. Je kunt bij Bosque terecht wanneer je een rustige plek voor een vergaderlocatie met collega’s in Midden Nederland zoekt, of een feestlocatie in de buurt van Apeldoorn.

Maak afspraken over verantwoordelijkheid

Het maken van afspraken of basisregels kan ook bijdragen aan de psychologische veiligheid van medewerkers. Deze afspraken moeten passen bij jouw team en moeten door alle leden worden aanvaard. Voorbeelden van zulke afspraken zijn bijvoorbeeld:

  • Spreek je mening uit tijdens vergaderingen, niet erna.
  • Laat je werk door collega’s controleren voordat het wordt ingeleverd.
  • Geef voorrang aan klant gerelateerde taken boven interne taken.
  • Debrief projecten binnen een week na voltooiing.

Een andere manier om verantwoordelijkheid te creëren is het houden van wekelijkse meetings waarbij de successen en bijdragen van alle medewerkers als het ware worden ‘gehighlight’. Zo kan op een openlijke manier inzicht worden verkregen in de werkzaamheden van medewerkers en is de kans groter dat ze hulp krijgen of aanbieden.

Versterk interne communicatie

Iets wat succesvolle teams consistent blijven doen is het bewust blijven van verbale communicatie in het team. Oefen bijvoorbeeld met het vermijden van zinnen die een schuldige aanwijzen. In plaats van zinnen als: ”waarom heb je dit gedaan?”, kan je iets in de trant vragen van: ”hoe kunnen we samenwerken om dit de volgende keer vlotter te laten verlopen?”.

Het is daarnaast ook belangrijk om bewust te blijven van wat non-verbale communicatie zegt. Non-verbale signalen, zoals rollen met de ogen, gevouwen armen of zelfs een subtiele blik in de ogen (waarvan velen van ons zich niet bewust zijn dat ze dat doen), kunnen teamgenoten het signaal geven dat hun bijdrage niet op prijs wordt gesteld. Probeer open lichaamstaal te gebruiken en geef je volledige aandacht door je telefoon of laptop niet te gebruiken tijdens gesprekken. Deze eenvoudige gebaren kunnen snel vertrouwen scheppen in een team.

Neem contact op Wil je meer weten over Bosque of ben je benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Wij denken graag vrijblijvend met je mee.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.